Historie

De historie van ons bedrijf gaat al meer dan 100 jaar terug. In 1904 startte Johan Rustman met het repareren van rijwielen. Hiervoor gebruikte hij een ruimte bij Café de Gedienstige Boer aan de Schalkwijkerstraat in Haarlem. In 1906 betrok hij een eigen pand, een klein stukje verderop in de Anthoniestraat. Met paard en wagen werden rijwielen opgehaald en bezorgd bij klanten. In de zaak kon men destijds terecht voor verkoop en reparatie van rijwielen, maar ook voor emailleren en vernikkelen.

Langzaamaan deed de automobiel zijn intrede. Naast de verkoop en reparatie van rijwielen, werden de werkzaamheden uitgebreid met de verkoop en reparatie van automobielen. Zoon Cor kwam in de zaak en om auto’s binnen te kunnen repareren en ten toon te stellen, werd het pand aan de Anthoniestraat 46 verruild voor een veel groter pand om de hoek, aan de Lange Herenvest 134 in Haarlem.

In 1956 Deed de derde generatie Rustman zijn intrede in de zaak. Cees Rustman ging bij zijn vader Cor Rustman werken. Er werden veel auto’s gerepareerd en verkocht. Naast de verkoop van gebruikte auto’s werden er af en toe ook een nieuwe Ford 12M of 15M verkocht.

Cees zette de zaak samen met zijn vrouw Lia voort en in 1968 werd het Toyota dealerschap verworven. Zij bouwden in 1977 grenzend aan de werkplaats een mooie nieuwe showroom, zodat de nieuwe auto’s nog mooier en ruimer ten toon gesteld konden worden.

Joost Rustman kwam in 1992 bij zijn ouders in de zaak. in dat jaar nam hij de functie van werkplaatschef over van Jaap Koot, die met vroegpensioen ging. In 1995 besloot Toyota terug te gaan naar 1 grote dealer voor Haarlem en omstreken en kozen wij om het Kia dealerschap te starten. Vele vaste klanten bleken trouwer aan hun garage dan aan hun merk en ruilde hun Toyota in voor een nieuwe Kia. In 2000 kwam ook Jacco Rustman in de zaak van zijn ouders.

na 68 jaar aan de Lange Herenvest gevestigd te zijn geweest werd in 2001 een nieuw onderkomen betrokken aan de Grijpensteinweg 8 in Haarlem. Hier was veel meer parkeerruimte, de showroom was 2 keer zo groot en in de werkplaats was ook 2 keer zoveel ruimte om te sleutelen. Het hele bedrijf groeide van 6 naar 10 medewerkers.

Oktober 2008 belande de economie in een crisis. Na een aantal maanden werden de sporen zichtbaar en meerde autobedrijven gingen failliet, waaronder ook Nissan dealer Otomoto . Als gevolg hiervan werd het bij Rustman alleen maar drukker en in 2009 besloten Jacco en Joost naast Kia een dealerschap aan te gaan met Nissan.

Om deze 2 merken te kunnen huisvesten werd een groter pand met een modernere uitstraling aan de Eysinkweg 69 betrokken, waar het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds gevestigd is. Het bedrijf groeide naar 20 medewerkers.

Sinds december 2022 is Rustman naast specialist in Nissan ook specialist in Kia en aangesloten bij Vakgarage. klanten konden altijd al met alle merken bij ons terecht, maar door het label Vakgarage is dat ook voor nieuwe klanten van buitenaf duidelijk.

HomeHistorie